Založ si blog

Ako sa stať veštcom?

Od nepamäti ľudia túžili poznať svoju budúcnosť. Čím sa nám darilo horšie, tým bola táto naša túžba intenzívnejšia. Potrebu nájsť niekoho, kto by nám povedal, čo nás čaká, jednoducho nešlo ignorovať.

A keďže platí, kto hľadá, nájde, darilo sa. A stále lepšie a lepšie. Jedinci, vydávajúci sa za média, schopné predpovedať budúcnosť, pribúdali ako huby po daždi. A my sme platili. Vlastne sme ani nemuseli v nadprirodzené schopnosti dotyčného jasnovidca veriť. Stačilo, ak ich dostatočne úspešne predstieral. Prečo?

Podľa Bertama Forera z veľkej časti za to môže naša dôverčivosť. Ochota veriť kartárkám, veštcom či astrológom vyplýva z nášho sklonu nekriticky príjmať univerzálne použiteľné informácie a vzťahovať ich na seba. Nie je to žiadny problém. Dajú sa totiž interpretovať rôznorode. Ak nám veštec napríklad povie, že sme citliví, uveríme tomu. A pritom citlivý môže byť každý. Ak nám povie, že sme príjemní, platí to isté. Ak nám povie, že túžime po láske a uznaní, uveríme mu. Kto by po nich netúžil. Ak nám povie, že máme mnoho nevyužitých schopností, bingo. Kto ale má? A tak podobne.

Inými slovami, pokiaľ nám jedinec, považovaný okolím za veštca, povie, že také a také vlastnosti sú nám vlastné – i ked sú vlastné väčšine z nás, že túžime po tom a tom – i keď po tom túži väčšina z nás, obvykle mu uveríme.

Sklon vzťahovať všeobecne sa vyskytujúce vlastnosti na seba (validizácia) sa nazýva Forerov efekt. A je mimoriadne účinný v spojení s úsilím veštca presvedčit nás o svojej jedinečnosti, schopnosti poznať naše problémy bez toho, aby nás predtým videl (tzv. Cold reading – chladné čítanie).

Je potrebné, aby:

  • bol sebaistý. Presvedčil nás, že je uznávaným médiom
  • poznal naše túžby, priania, očakávania
  • aktívne s nami spolupracoval, zapojil nás do veštenia
  • používal známe triky s kartami, krištáľovou guľou, čítaním z ruky
  • mal pripravené osvedčené frázy (tá a tá karta znamená to a to)
  • začal výrokmi vo forme otázok a zistené odpovede interpretoval neskôr inými slovami ako naše túžby (ľudia po chvíli nevedia, čo vlastne povedali)
  • dramatizoval (farbisto opakoval, čo o sebe klient prezradil)
  • lichotil a hovoril, čo chceme počuť

Nie je to ťažké. Zvlášť ak uvážime, že ľudia toho majú viac spoločného ako rozdielneho. Obvykle ich trápia láska, peniaze, kariéra či medziľudské vzťahy. Naviac, radi veríme tomu, o čom sa necháme presvedčiť, že je pravda a ľahko sa nachytáme na to, čo je nám milé, čo súzni s našimi túžbami.

Takže ak chcete zahájiť kariéru v ezo biznise a ste pripravení nechať si platiť od neštastných ľudí za to, že im budete hovoriť to, čo chcú počuť, do toho! Nič vám nestojí v ceste.

 

 

Rovnica úspechu

02.10.2019

Každý z nás pozná alebo aspoň počul o človeku, ktorý je mimoriadne úspešný. Pravdepodobnosť, že by jeho úspech bol dielom náhody, sa nám javí ako extrémne nepravdepodobná. V našich očiach je jednoducho géniom. Je géniom? Nie je! V čom spočíva chyba? Na zmieneného človeka pozeráme „cez špičku nosa“, intuitívne. Vôbec nezohľadňujeme množstvo ľudí, [...]

Diskusné fóra ako prehliadka zloby a nenávisti

16.08.2019

Nie je to tak dávno, čo Federálny odvolací súd New York zakázal prezidentovi Trumpovi mazať resp. blokovať kritické komentáre na jeho účte na Twittri. Ako odôvodnenie uviedol, že Trump týmto správaním porušuje ústavu USA, garantujúcu slobodu prejavu. Poviete si, správne. Každý má predsa právo slobodne sa vyjadrovať. Môžeme si ale všade a na každého pokrikovať, čo [...]

Je všetko predurčené alebo je náš osud dielom náhody ?

22.03.2019

V predchádzajúcom príspevku sme uviedli, že predpokladom pre naše pozemské prežitie je korekcia prostredia. Tiež sme zmienili, že sama o sebe nestačí. Že s ohľadom na vlastnú pominuteľnosť potrebujeme vedieť, prečo sa máme usilovať prežiť. Spočiatku sa snaha priradiť životu zmysel zameriavala výhradne na mýty. Verili sme, že v studenom a krutom vesmíre nie sme [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 126232x
Priemerná čítanosť článkov: 3006x

Autor blogu

Kategórie