Založ si blog

Je všetko predurčené alebo je náš osud dielom náhody ?

V predchádzajúcom príspevku sme uviedli, že predpokladom pre naše pozemské prežitie je korekcia prostredia. Tiež sme zmienili, že sama o sebe nestačí. Že s ohľadom na vlastnú pominuteľnosť potrebujeme vedieť, prečo sa máme usilovať prežiť.

Spočiatku sa snaha priradiť životu zmysel zameriavala výhradne na mýty. Verili sme, že v studenom a krutom vesmíre nie sme sami. Že sme účastníkmi niečo veľkého, starostlivo naplánovaného, čo musí byť dielom inteligentnej bytosti.

Potom však prišiel Werner Heisenberg so svojim princípom neurčitosti a všetko bolo inak. Heisenberg ukázal, že spoliehať sa pri vzniku vesmíru na kategóriu účelu je problematické. Podľa princípu neurčitosti je totiž vesmír jednym obrovským kasínom, v ktorom sa vrhá kockami pri každe príležitosti.

Pre mnohých z nás môže byť táto skutočnosť len veľmi ťažko pochopiteľná, zvlášť pre tých, ktorí chápať nechcú. Všetko ale nasvedčuje tomu, že vesmír tak, ako ho dnes poznáme, vznikol naozaj náhodne.

Pripomeňme, že teória náhodného vzniku vesmíru je postavená na myšlienke Richarda Feynmana, nazývanej „súčet cez histórie“.  Vo svojej najjednoduchšej podobe predpokladá, že vesmír má vďaka princípu neurčitosti od momentu „veľkého tresku“ všetky možné histórie vrátane tej, kde druhú svetovú vojnu vyhral Adolf Hitler. My náhodou žijeme vo vesmíre, v ktorom túto vojnu prehral.

Mierne desorientovaný čiteteľ sa teraz iste spýta: „Ak hlavnú rolu pri vzniku vesmíru priradila fyzika náhode, nepoprela samu seba? Ako naložiť s 300 rokov starým mechanickým vesmírom Isaaca Newtona, založenom na absolutistických istotách fyzikálnych zákonov? Platia ešte vôbec?“

Platia. V obvyklých situáciách. Keď sa ale v reálnom čase začneme posúvať dozadu, podľa Alberta Einsteina sa v istom okamihu dostaneme do bodu, v ktorom sa priestor a čas zrútia. Fyzikálne zákony skolabujú a do hry vstúpi už zmienený priníp neurčitosti a náhoda.

Iba, že by vesmír v reálnom čase žiadny začiatok nemal. Že by jednoducho bol. Práve s touto myšlienkou prišli Stephen Hawking a Jim Hartl. Ak by sa ukázalo, že majú pravdu, znovu by sme mohli veriť, že fyzikálne zákony, ustanovujúce nemenné príčiny a dôsledky, platia naveky.

A ak nie, ak vesmír naozaj vznikol náhodou, stále ostáva otázka: „Prečo sa vôbec obťažuje existovať …

Vo svojich úvahách budeme pokračovať v budúcom príspevku.

Rovnica úspechu

02.10.2019

Každý z nás pozná alebo aspoň počul o človeku, ktorý je mimoriadne úspešný. Pravdepodobnosť, že by jeho úspech bol dielom náhody, sa nám javí ako extrémne nepravdepodobná. V našich očiach je jednoducho géniom. Je géniom? Nie je! V čom spočíva chyba? Na zmieneného človeka pozeráme „cez špičku nosa“, intuitívne. Vôbec nezohľadňujeme množstvo ľudí, [...]

Diskusné fóra ako prehliadka zloby a nenávisti

16.08.2019

Nie je to tak dávno, čo Federálny odvolací súd New York zakázal prezidentovi Trumpovi mazať resp. blokovať kritické komentáre na jeho účte na Twittri. Ako odôvodnenie uviedol, že Trump týmto správaním porušuje ústavu USA, garantujúcu slobodu prejavu. Poviete si, správne. Každý má predsa právo slobodne sa vyjadrovať. Môžeme si ale všade a na každého pokrikovať, čo [...]

Sme na vrchole, ďalší vývoj je na nás

28.11.2018

Asi sa zhodneme v tom, že človek je výnimočná bytosť. Že jeho vzťah k svetu, na ktorom závisí, je úplne odlišný od vzťahu, ktorý existuje medzi živočíchom a jeho prostredím. Zatiaľ čo život živočícha je charakterizovaný adaptáciou na prostredie, v ktorom žije, pre človeka je príznačná absencia tejto schopnosti. Jednoducho mu chýbajú patričné inštinkty [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 126081x
Priemerná čítanosť článkov: 3002x

Autor blogu

Kategórie