Založ si blog

Prečo je ľahké byť na internete nepoctivý a útočný ?

Nedávno som čital zaujímavý článok, v ktorom autor konštatuje, že „vizuálna, emocionálna a fyzická vzdialenosť, ktorá nás oddeľuje od ostatných ľudí, zvyšuje ochotu jednať sobecky, agresívne či podvodne, na internete obzvlášť“.

Určite to poznáte.  Stačí sa povedzme na diskusnom fóre pustiť do polemiky s niekým, kto nezdieľa váš názor a netrvá dlho, kým sa objaví nenávistná reakcia. Prečo je to tak? Sociálna psychologia odpoveď má. Dôvodom je emočná (a fyzická) vzdialenosť plus emócie, vypínajúce mozog.

Málokto by sa zachoval rovnako tvárou v tvár skutočnému, živému človeku. Urážať a nadávať niekomu, kto nestojí oproti nám je proste jednoduché. A môže to byť ešte jednoduchšie, ak sa jedná o labilného, emočne rozrušeného jedinca, ktorý nedokáže racionálne uvažovať.

V tejto súvislosti sa uvádza i tzv. deindividualizácia. Znamená stratu sebauvedomenia a hlavne obavu z hodnotenia. Podľa Festingera, Pepitona a Newcomba takýto človek opustí prirodzené zábrany, zabudne na svoju individuálnu identitu a skĺzne na primitívne a bezdôvodné osočovanie. Guy Davenport v tejto súvislosti tvdí, že „vzdialenosť popiera zodpovednosť“.

Neprekvapuje preto, že drvivá väčšina internetových útokov je vedená ľuďmi, ktorí by v skutočnom svete nikomu neublížili. Je to práve anonymita v zmysle vzdialenosti od ostatných, ktorá im umožňuje vystupovať agresívne a podvodne.

Rovnica úspechu

02.10.2019

Každý z nás pozná alebo aspoň počul o človeku, ktorý je mimoriadne úspešný. Pravdepodobnosť, že by jeho úspech bol dielom náhody, sa nám javí ako extrémne nepravdepodobná. V našich očiach je jednoducho géniom. Je géniom? Nie je! V čom spočíva chyba? Na zmieneného človeka pozeráme „cez špičku nosa“, intuitívne. Vôbec nezohľadňujeme množstvo ľudí, [...]

Diskusné fóra ako prehliadka zloby a nenávisti

16.08.2019

Nie je to tak dávno, čo Federálny odvolací súd New York zakázal prezidentovi Trumpovi mazať resp. blokovať kritické komentáre na jeho účte na Twittri. Ako odôvodnenie uviedol, že Trump týmto správaním porušuje ústavu USA, garantujúcu slobodu prejavu. Poviete si, správne. Každý má predsa právo slobodne sa vyjadrovať. Môžeme si ale všade a na každého pokrikovať, čo [...]

Je všetko predurčené alebo je náš osud dielom náhody ?

22.03.2019

V predchádzajúcom príspevku sme uviedli, že predpokladom pre naše pozemské prežitie je korekcia prostredia. Tiež sme zmienili, že sama o sebe nestačí. Že s ohľadom na vlastnú pominuteľnosť potrebujeme vedieť, prečo sa máme usilovať prežiť. Spočiatku sa snaha priradiť životu zmysel zameriavala výhradne na mýty. Verili sme, že v studenom a krutom vesmíre nie sme [...]

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 125779x
Priemerná čítanosť článkov: 2995x

Autor blogu

Kategórie