Založ si blog

Neklamme sa, nejde o záchranu Grécka

Človek nemusí byť zrovna absolventom Ekonomickej fakulty, aby poznal, že s Gréckom nie je niečo v poriadku. Že je nesmierne zadĺžené a že ponúkať mu (ďalšie) peniaze za reformy, ktorých efekt sa prejaví v roku 2025 (niekde v tomto období sa predpokladá účinok jednej z kľučových reformných zmien – posun odchodu Grékov do dôchodku), je čistý nezmysel.

Presne to ale sa po ňom chce. Že by to elita Európskej menovej únie nevedela? Že by si neuvedomovala, že Grécko jej – podobne ako v minulosti – peniaze nikdy nevráti pretože ich za daných okolností ani vrátiť nemôže?

Predpokladajme, že to vie. Že pani Merkelová či pán Hollande ponúkajú peniaze s vedomím, že ich už neuvidia. Pokiaľ tomu tak je, natíska sa ďalšia otázka: Prečo sa správajú tak nerozumne?

Máme všetky dôvody predpokladať, že motívom ich správania nie je záchrana Grécka, ale Eura! Viete si predstaviť tú blamáž? Menová únia (pozor! Nie Európska únia) sa drolí a rozpadá …

Všetky známe dlhové krízy v histórii boli riešené výraznými devalváciami vlastnej meny (teda jej znehodnotením) a hľadaním pevného dna, od ktorého by sa dalo odraziť a začať opäť stúpať. Grécko síce v Eure „pevný bod“ má, ale ak sa na ňom postaví, zostáva stále pod hladinou. Aby sa z onej pomyslenej vody vynorilo, potrebuje sa od tohoto nízko posadeného „pevného bodu“ odpútať. Musí mať miesto kurzu fixného kurz plávajúci resp. musí mať vlastnú menu. To je základ ekonomickej abecedy.

Pokiaľ by pani Merkelovej či pánovi Hollandovi išlo o záchranu Grécka, museli by podporiť jeho vystúpenie z menovej únie.

Nepripomína vám to niečo?

Rovnica úspechu

02.10.2019

Každý z nás pozná alebo aspoň počul o človeku, ktorý je mimoriadne úspešný. Pravdepodobnosť, že by jeho úspech bol dielom náhody, sa nám javí ako extrémne nepravdepodobná. V našich očiach je jednoducho géniom. Je géniom? Nie je! V čom spočíva chyba? Na zmieneného človeka pozeráme „cez špičku nosa“, intuitívne. Vôbec nezohľadňujeme množstvo ľudí, [...]

Diskusné fóra ako prehliadka zloby a nenávisti

16.08.2019

Nie je to tak dávno, čo Federálny odvolací súd New York zakázal prezidentovi Trumpovi mazať resp. blokovať kritické komentáre na jeho účte na Twittri. Ako odôvodnenie uviedol, že Trump týmto správaním porušuje ústavu USA, garantujúcu slobodu prejavu. Poviete si, správne. Každý má predsa právo slobodne sa vyjadrovať. Môžeme si ale všade a na každého pokrikovať, čo [...]

Je všetko predurčené alebo je náš osud dielom náhody ?

22.03.2019

V predchádzajúcom príspevku sme uviedli, že predpokladom pre naše pozemské prežitie je korekcia prostredia. Tiež sme zmienili, že sama o sebe nestačí. Že s ohľadom na vlastnú pominuteľnosť potrebujeme vedieť, prečo sa máme usilovať prežiť. Spočiatku sa snaha priradiť životu zmysel zameriavala výhradne na mýty. Verili sme, že v studenom a krutom vesmíre nie sme [...]

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 125778x
Priemerná čítanosť článkov: 2995x

Autor blogu

Kategórie