Hoax: znamenie doby

4. septembra 2018, popovic, Nezaradené

 

Termínom hoax sa obvykle označuje zámerne vytvorený podvod, vydávajúci sa za pravdu. V širšom zmysle ide o falošnú správu, ktorou jej autor mystifikuje verejnosť.

Vytvoriť hoax a vypustiť ho do sveta nie je ťažké. Vo väčšine prípadov ide o jednoduchú, z kontextu vytrhnutú správu, podporenú nesúvisiacimi fotografiami, v ktorej sa v rôznom pomere mixujú pravdivé a lživé tvrdenia.

Príkladom takejto ľudovej tvorivosti môže byť nám už dobre známy pán Tomáš Lajtoš z kozmetického salónu PHAEYDE, ktorý v snahe zastaviť svoj úpadok sa prostredníctvom hoaxov už mesiace snaží mobilizovať verejnosť proti konkurencii. Propagandistické správy, ktoré šíri, sa zameriavajú v prvom rade na emocionálne reakcie, pod vplyvom ktorých sa ľudia obvykle rozhodujú.

Obecne teda môžme povedať, že hoax oslovuje našu predstavivosť prostredníctvom vyhrotených emócií. Pracuje s jednym motívom a v zásade nesie jednoduché posolstvo, ktoré ale neustále v rôznych formách opakuje.

Pýtate sa, ako sa brániť? Jedinou skutočne účinnou obranou je zapojiť do hry zdravý rozum. Neprijať informácie automaticky a nekriticky, ale sústrediť sa na ich zdroj, dôveryhodnosť, prípadne si ich priamo overiť. Dobré je byť opatrný pri príjmaní jednoznačne vyznievajúcich správ, oprostit sa od vzmáhajúcich sa emócií a nenechať sa nimi pohltiť.

Úplne najlepšie je autora hoaxu demaskovať, odhalovať jeho metódy a mechanizmy.