Očista od falošných príspevkov na internete

31. augusta 2018, popovic, Nezaradené

 

Stret s falošnými informáciami – tzv. „fake news“ je nekonečný príbeh. Pripomína boj s veternými mlynmi alebo príslovečnú hydru, ktorej useknete jednu hlavu a narastú ďalšie dve.

Príkladom môže byť maďarský salón PHAEYDE, o ktorom sme písali v predchádzajúcich príspevkoch. I napriek tomu, že nespĺňa základné kritéria pre poskytovanie zdravotníckych služieb (nemá licenciu, personál postráda potrebnú kvalifikáciu, sídli v nevyhovujúcich priestoroch v Maďarsku atď.), návštevníkov internetu kontinuálne oslepuje falošnými správami o sebe a svojej konkurencii. Dodajme, že v minulosti bol už za túto činnosť potrestaný v susednom Rakúsku a aktuálne čelí žalobe na Slovensku!

Zdá sa však, že sa predsa len blýska na lepšie časy. Pomôcť by podľa pracovníkov Michiganskej univerzity mohla umelá inteligencia. Vyvinuli totiž špeciálny algoritmus, ktorý dokáže falošené správy identifikovať. Zatiaľ čo dnes spravodajské agregátory spoliehajú na ľudských editorov, po novom by informácie na nete posudzovala umelá inteligencia, pracujúca s jazykovou analýzou (gramatická štruktúra, výber slov, interpunkcie atď). Tá by užívateľom internetu poskytovala odhad dôveryhodnosti jednotlivých príspevkov alebo by mohla stáť v prvej línii obrany proti šíreniu falošných správ a zo zákulisia upozorňovať providerov na podozrivé príspevky.

Obecne sa predpokladá, že projekt bude obdivuhodne úspešný. A i keď obdivuhodná úspešnosť nie je to  isté ako úspešnosť úplná, istú imunizáciu proti darebákom na internete poskytnúť môže. A o to ide.