Vlk z Wall Street? Ale kdeže!

11. februára 2014, popovic, Nezaradené

Aktuálne beží v kinách film, ktorého titul divákom predznamenáva fundovaný pohľad na svet veľkých peňazí. Čo iného sa aj dá očakávať? Vlk z Wall Street znie ako prototyp agresívneho investora, dokonale zorientovaného v prostredí neľútostného boja o majetok a moc. Bezohľadného a krutého bojovníka, v ktorého žilách miesto krvi cirkuluje testosterón a žiadne riziko nie je pre neho dosť veľké.

A skutočne, vo filme nie je o scény s drogovými a sexuálnymi orgiami núdza. Škoda len, že zvýšená hladina testosterónu nie je príčinou ale dôsledkom finančného úspechu. Bolo by to autentickejšie a možno by to sčasti zakrylo finančnú negramotnosť Jordana Belforta. Tento hlavný hrdina totiž nemá o svete veľkých financií ani páru. Jeho firma predáva akcie, ktoré burzu ani nevideli. Nepredáva ich na Wall Street ale na akomsi predmestí. Ich kupcami nie sú všetkými masťami mazaní investori ale obyčajní ľudia z ulice, ktorým sa o skutočnom Wall Street ani nesnívalo.

V skutočnosti ide o jednoduchú pyramídu, na konci ktorej sa nachádza hlúpy jednotlivec, ktorý už nie je v stave nájsť niekoho ešte hlúpejšieho. Ponziho pasca na hlupákov. Príde vám to povedomé? Správne, BMG Invest a Horizont Slovakia.

Jedno pozitívum film predsa len má. Nabáda k finančnej gramotnosti, Núti nás viac sa venovať čítaniu ekonomických článkov a lepšie sa tak orientovať vo svete financií a ich produktov.  V tých našich sa nevyzná ani divá sviňa, nieto ešte vlk.