Založ si blog

#MeToo: je dôvod aplaudovať?

V románe „The Power“ americká autorka Noami Alderman píše o ženách, ktoré si vďaka záhadnej schopnosti generovať elektrický prúd v prstoch rúk vynucujú poslušnosť mužov. Výsledkom je nastolenie matriarchátu a zánik klasickej genderovej štruktúry spoločnosti.

V čase, kedy zmienená kniha prichádzala na pulty kníkupectiev, publikoval New York Times šokojúcu správu o sexuálnom obťažovaní, ktorého sa mal opakovane dopustiť renomovaný filmový producent Harvey Weinstein. K obetiam sa vtedy prihlásilo množstvo hollywoodskych herečiek. A jedna z nich potom vyzvala ostatné ženy, aby sa pod hashtagom #MeToo podelili o príbehy sexuálneho obťažovania i ony. Reakcia bola neskutočná. Instagram, Facebook či Twiter praskali vo švíkoch. Kývadlo doby, kedy sexuálne zneužívaným ženám ostávalo len plakať, sa presunulo na opačnú stranu. Vznikol priestor, kde sa mohli posťažovať.

A hnutie #MeToo vyžadovalo, aby sa ženám, ktoré sa sťažovali, verilo. Neochota uveriť ich príbehom bola vnímaná ako obhajoba páchateľa.

Zverejnenie príbehu o sexuálnom zneužití samo o sebe ale spravodlivosť nezaručí. Je potrebné, aby bol príbeh pravdivý. Ako nedavno v rozhovore pre ABC World News povrdila i Melanie Trump, obviniť niekoho zo sexuálneho zneužívania je málo. Je potrebné poskytnúť vieryhodné svedectvo.

Pravdou je, že ani vy ani ja nevieme, či niektoré zo zverejnených obvinení sú pravdivé. Jednoducho sme pritom neboli.

Je samozrejme správne, že ženy, ktoré sa stali obeťami obludného zločinu, môžu prísť a žiadať spravodlivosť. Rovnako je dôležité, že potencionálni vinníci si teraz dvakrát rozmyslia, ako sa budú k ženám správať, keď vedia, že minulosť ich môže dostihnúť. Ale čo s mužmi, ktorí boli obvinení krivo? Hoci právny systém väčšiny krajín je postavený na prezumpcii neviny, ak bolo blato raz hodené, vďaka  #MeToo sa drží na vinnom i nevinnom.

Aplaudujme preto hnutiu #MeToo len na vlastnú zodpovednosť.

Rovnica úspechu

02.10.2019

Každý z nás pozná alebo aspoň počul o človeku, ktorý je mimoriadne úspešný. Pravdepodobnosť, že by jeho úspech bol dielom náhody, sa nám javí ako extrémne nepravdepodobná. V našich očiach je jednoducho géniom. Je géniom? Nie je! V čom spočíva chyba? Na zmieneného človeka pozeráme „cez špičku nosa“, intuitívne. Vôbec nezohľadňujeme množstvo ľudí, [...]

Diskusné fóra ako prehliadka zloby a nenávisti

16.08.2019

Nie je to tak dávno, čo Federálny odvolací súd New York zakázal prezidentovi Trumpovi mazať resp. blokovať kritické komentáre na jeho účte na Twittri. Ako odôvodnenie uviedol, že Trump týmto správaním porušuje ústavu USA, garantujúcu slobodu prejavu. Poviete si, správne. Každý má predsa právo slobodne sa vyjadrovať. Môžeme si ale všade a na každého pokrikovať, čo [...]

Je všetko predurčené alebo je náš osud dielom náhody ?

22.03.2019

V predchádzajúcom príspevku sme uviedli, že predpokladom pre naše pozemské prežitie je korekcia prostredia. Tiež sme zmienili, že sama o sebe nestačí. Že s ohľadom na vlastnú pominuteľnosť potrebujeme vedieť, prečo sa máme usilovať prežiť. Spočiatku sa snaha priradiť životu zmysel zameriavala výhradne na mýty. Verili sme, že v studenom a krutom vesmíre nie sme [...]

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 126189x
Priemerná čítanosť článkov: 3005x

Autor blogu

Kategórie