Založ si blog

Náš úspech závisí na tom, ako sa vyjadrujeme

Nedávno mi môj dobrý priateľ a spolužiak, žijúci v USA, poslal nanajvýš zaujímavý mail. Odvolávajúc sa na Bernarda Rotha, profesora Univerzity v Stanforde, v ňom hovorí o tom, ako náš jazyk vytvára spôsob, akým dosahujeme svoje ciele.

To, ako hovoríme, ako sa vyjadrujeme neovplyvňuje len to, ako nás vníma okolie. Má tiež potenciál formovať naše správanie. Podľa Rotha, už len prostá výmena jedného slova za druhé môže priniesť zásadnú zmenu v tom, ako sa budeme blížiť k svojim cieľom. Aby sme správne pochopili, o čo ide, predstavme si dva nasledujúce príklady:

Prvý príklad: výmena „ale“ za „a“

Často bývame v pokušení napríkald povedať: „Chcel by som ísť do kina ale mám prácu“. Ak použijeme spojku „ale“, vytvárame konflikt (a niekedy i dôvod na konflikt), ktorý podľa Rotha v skutočnosti neexistuje. Inými slovami, je možné ísť do kina i vykonať naplánovanú prácu – musíme len nájsť riešenie, ako to zariadiť. No a oným riešením je práve zmienený trik. Pokiaľ namiesto „ale“ použijeme spojku „a“, náš mozog začne automaticky zvažovať, ako si s oboma časťami vety poradiť (napríklad ísť na kratší film alebo časť našej práce delegovať etc.).

Druhý príklad: výmena „musím“ za „chcem“

V tomto prípade Roth doporučuje nepoužívať „musím“ ale namiesto toho hovoriť „chcem“. Je to veľmi efektívny spôsob, ako realizovať všetko, čo sme si predsavzali – a to i veci, ktoré nám nie sú práve príjemne ale musíme ich vykonať. Radosť a potešenie z realizácie primárne nepríjemnej veci nie zriedka totiž vykompenzujú úvodnú nechuť a diskomfort.

Doplňme, že triky, ktoré sme uviedli v zmienených príkladoch, sú postavené na kľúčovom prvku stratégie riešenia problémov, ktorá je známa ako tzv. „dizajn myslenia“ (design thinking).

Pokiaľ sa rozhodneme používať tieto triky v našom vyjadrovaní, donútime našu myseľ vidieť veci také, aké v skutočnosti sú. A nielen to, zistíme, že mnohé problémy, ktoré sa nám zdali neriešiteľné, riešiteľné sú.

Ako však povedal Charlie Chaplin: „Myslenie, rovnako ako hra na husliach alebo klavír, vyžaduje denné cvičenie“.

Rovnica úspechu

02.10.2019

Každý z nás pozná alebo aspoň počul o človeku, ktorý je mimoriadne úspešný. Pravdepodobnosť, že by jeho úspech bol dielom náhody, sa nám javí ako extrémne nepravdepodobná. V našich očiach je jednoducho géniom. Je géniom? Nie je! V čom spočíva chyba? Na zmieneného človeka pozeráme „cez špičku nosa“, intuitívne. Vôbec nezohľadňujeme množstvo ľudí, [...]

Diskusné fóra ako prehliadka zloby a nenávisti

16.08.2019

Nie je to tak dávno, čo Federálny odvolací súd New York zakázal prezidentovi Trumpovi mazať resp. blokovať kritické komentáre na jeho účte na Twittri. Ako odôvodnenie uviedol, že Trump týmto správaním porušuje ústavu USA, garantujúcu slobodu prejavu. Poviete si, správne. Každý má predsa právo slobodne sa vyjadrovať. Môžeme si ale všade a na každého pokrikovať, čo [...]

Je všetko predurčené alebo je náš osud dielom náhody ?

22.03.2019

V predchádzajúcom príspevku sme uviedli, že predpokladom pre naše pozemské prežitie je korekcia prostredia. Tiež sme zmienili, že sama o sebe nestačí. Že s ohľadom na vlastnú pominuteľnosť potrebujeme vedieť, prečo sa máme usilovať prežiť. Spočiatku sa snaha priradiť životu zmysel zameriavala výhradne na mýty. Verili sme, že v studenom a krutom vesmíre nie sme [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 126082x
Priemerná čítanosť článkov: 3002x

Autor blogu

Kategórie