Založ si blog

Mundus vult decipi, ergo decibiatur (Svet chce byť klamaný, nech je teda klamaný)

Našim životom dominujú dve veľké záhady, láska a peniaze. O tom, čo je láska, bolo popísaných nespočítateľné množstvo kníh, skomponovaných mnoho piesní a zložených veľa básní.

Čo sú ale peniaze? Kde sa vzali a komu či čomu slúžia? Prečo téma peňazí inšpirovala len zopár veľkých spisovateľov a skladateľov? Z akých dôvodov sa  nevyskytla v učebniciach škôl, ktoré sme absolvovali?

Dobre, poďme na to. Predstavme si rodinu, ktorá sa v jednu chvíľu rozhodne, že si kúpi nový dom, hoci si ho finančne  nemôže dovoliť a že do garáže tohto domu si zaobstará nový Mercedes, ktorý si tiež finančne nemôže dovoliť len preto, aby ohúrila svojich susedov, ktorých mimochodom vôbec nemôže vystáť.

Ďalej predpokladajme, že s cieľom zrealizovať svoje rozhodnutie osloví neďaleko stojacu banku a požadované peniaze obratom  dostane.

Už vidím ten spýtavý výraz vo vašej tvári. Prečo by preboha banka mala poskytnúť úver niekomu, o kom nie je dostatočné presvedčená, že ho splatí? To predsa nedáva zmysel.

Ale dáva! Banka za istých okolností skutočne rodine úver poskytnúť môže a s veľkou pravdepodobnosťou jej ho i poskytne. Prečo?

Pre pochopenie tejto zdanlivej iracionality si musíme najskôr ujasniť, ako funguje banka a čo je jej cieľom. Začnime všeobecnou predstavou väčšiny z nás, podľa ktorej hlavným cieľom banky je získať čo najviac peňazí, áno?

Nie! Toto nie je cieľom banky. Peniaze, ktoré poskytuje, sú len prostriedkom k niečomu, v čo sa až prieči veriť. K prerozdeľovaniu majetku.

Nie, nebojte sa, nie je to tak zložité ako sa to na prvý pohľad môže zdať. Práve naopak, je to zarážajúco prosté. Stačí si len uvedomiť, odkiaľ banka požadované peniaze vezme. Z čoho ich vytvorí. Tušíte? Nie?

Z ničoho! Áno, celý úver pre našu rodinu nie je nič iné ako prosté vypísanie riadku v knihe záväzkov a pohľadávok. Nič viac. Peniaze, ktoré banka  rodine požičia, nevytvorila zo svojich výnosov, ani z vkladov svojich klientov lež zo sľubu rodiny splatiť úver. Zjednodušene, z jej dlhu.

Nasleduje podpísanie zmluvy, na ktorej podpis predstaviteľov rodiny reprezentuje prísľub tento dlh (plus úrok) splatiť alebo stratiť nový dom a nový Mercedes, ktorými pôžičku ručí. A presne o ne sa jedná. O nový dom a o nový Mercedes. Banka nebola tak hlúpa, aby dala peniaze len tak. Požadovala záruky!

A čo ten istý podpis na zmluve žiada od banky? Akú záruku musí poskytnúť banka? Žiadnu!

Zdá sa vám to pritiahnuté za vlasy? To určite môže, ale nie je …

Ďalej sa stanú dve veci. Buď sa rodine peniaze vrátiť nepodarí a banka si vezme dom i auto, ktoré boli zárukou za poskytnutie peňazí, ktoré banka nikdy nevlastnila a ktoré si vyčarovala „zo vzduchu“.

Keby sa rodine úver (plus úroky) splatiť predsa len podarilo, banka o nič neprichádza a naviac získa úrok, splatený skutočnými peniazmi, získanými z výnosov x-ročnej práce členov rodiny.

Zámerne som použil konjunktív, pretože pokiaľ by si požičali všetky rodiny v krajine, niektoré by úver určite nesplatili. Prečo? Banky poskytli peniaze len vo výške celkovej istiny, lenže rodiny musia zaplatiť i úroky a pre ne peniaze neexistujú. Musia si teda opäť požičať a celý proces sa opakuje od začiatku.

Už chápete, prečo sa o skutočnom význame peňazí nikde veľmi nehovorí a nepíše?

 

Rovnica úspechu

02.10.2019

Každý z nás pozná alebo aspoň počul o človeku, ktorý je mimoriadne úspešný. Pravdepodobnosť, že by jeho úspech bol dielom náhody, sa nám javí ako extrémne nepravdepodobná. V našich očiach je jednoducho géniom. Je géniom? Nie je! V čom spočíva chyba? Na zmieneného človeka pozeráme „cez špičku nosa“, intuitívne. Vôbec nezohľadňujeme množstvo ľudí, [...]

Diskusné fóra ako prehliadka zloby a nenávisti

16.08.2019

Nie je to tak dávno, čo Federálny odvolací súd New York zakázal prezidentovi Trumpovi mazať resp. blokovať kritické komentáre na jeho účte na Twittri. Ako odôvodnenie uviedol, že Trump týmto správaním porušuje ústavu USA, garantujúcu slobodu prejavu. Poviete si, správne. Každý má predsa právo slobodne sa vyjadrovať. Môžeme si ale všade a na každého pokrikovať, čo [...]

Je všetko predurčené alebo je náš osud dielom náhody ?

22.03.2019

V predchádzajúcom príspevku sme uviedli, že predpokladom pre naše pozemské prežitie je korekcia prostredia. Tiež sme zmienili, že sama o sebe nestačí. Že s ohľadom na vlastnú pominuteľnosť potrebujeme vedieť, prečo sa máme usilovať prežiť. Spočiatku sa snaha priradiť životu zmysel zameriavala výhradne na mýty. Verili sme, že v studenom a krutom vesmíre nie sme [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 126076x
Priemerná čítanosť článkov: 3002x

Autor blogu

Kategórie